Sider

Faste læsere

torsdag den 20. juni 2013

Palæomad

Stenalderkost

Når jeg nu kaster mig over stenalsderkost eller paleomad eller hvad man nu vælger at kalde det, så er det ikke for at være moderne eller noget i den retning - det var en simpel nødvendighed. 
Min læge syntes at jeg havde spirende tegn på livsstilssygdomme og frem for at gå en fremtid i møde med et utal af piller mod dit og dat, valgte jeg simpelthen at lægge mine daglige kostvaner om.

Og det virker sandelig. Jeg taber mig og mit blodtryk falder og vigtigst af alt; jeg føler mig bedre tilpas.
Nu ville det ligge mig meget fjernt at forsøge at frelse verden og prædike paleo for alle der gider høre på det - men hvis nogen har lyst til inspiration og opskrifter til deres egen selvvalgte paleoliv så er her noget af det jeg selv går og spiser i disse dage.

Jeg må straks gå til bekendelse og sige at der godt kan forekomme et eller andet som nogen måske vil hævde ikke er "ægte paleo" men tag det roligt - der er mening med galskaben. Som udgangspunkt har jeg fjernet alt brød, ris, pasta, og tørrede bælgfrugter fra min kostplan og hertil kommer også kartofler og selvfølgelig hvidt sukker og mejeriprodukter. 

Men jeg drikker stadig kaffe med stor fornøjelse.

Alle de gode gamle retter kan stadigvæk spises, hvis man finder noget der kan erstatte den ris, pasta og kartofler som almindeligvis indgår i de fleste måltider.

Tunbøf med blomkålsris

1 tunbøf på 2-300 gr pr person
1 stort blomkålshoved (til ca 3-4 personer)
En skvat olivenolie til stegning
Salt og peber efter smag
en dusk friske krydderurter

Start med at rive blomkålshovedet på et godt håndholdt rivejern (elektriske maskiner er ikke velegnede til dette arbejde) Jeg river på de groveste tænder hvilket giver en god struktur på kålen.
Når kålen er klar tager men lidt olie i en gryde og tilsætter lidt krydderurter og evt lidt hakket hvidløg hvis man kan lide dette. når olien er varm kommes kålen i og svitses forsigtigt under konstant omrøring i 4-5 minutter. 
Tunbøfferne krydres med salt og peber og steges i lidt olie 3-5 minutter på hver side afhængig af tykkelsen.



Når bøfferne er stegt og blomkålsrisene er klar serveres retten med en grøn salat med årstidens grønsager. 
Blomkålsrisen kan ristes med mange forskellige krydderier så den tilpasses familiens smag og behag, og den er et godt alternativ til de ris vi normalt ville bruge i vores retter.


Paleo frokost

Når Man har kvittet alt hvad der minder om brød i normal forstand, så kommer frokosten til at tage sig lidt anderledes ud.



Her blev det til en stor hakkebøf med et spejlæg og lidt tomat og rå blomkål som tilbehør. Som mellemmåltider spiser jeg lidt mandler, nødder og ind imellem tørret frugt og bær. Frisk frugt er også en del af kosten enten som mellemmåltid eller som en dessert efter et hovedmåltid.

Paleo morgenmad

Jeg hører om mange som har lidt udfordringer med morgenmåltidet. I min hverdag spiser jeg ofte bacon og æg til morgenmad, og det vil ikke volde mig problemer at gøre det hver eneste morgen. Jeg supplerer med noget frisk frugt og nogle gode kopper sort kaffe. 

Solid morgenmad

                   


Jeg kan gå længe på et solidt morgenmåltid og ofte er den normale frokosttid forpasset før jeg kommer til at tænke på at få noget at spise. 



Stegt rødspætte med dampet spinat

Til en person skal bruges:
1 stor rødspætte 
100 gr frisk eller frosset spinat
To friske gulerødder
Citronsaft
Salt og peber

Her er en af de opskrifter hvor jeg bryder lidt med principperne. Spinaten dampes nemlig i en lille smule smør og spædes med ganske lidt piskefløde hvis det skal være rigtig godt. Men fløden kan udelades. Der er flere paleo-spisere der bruger klaret smør eller ghee som inderne kalder det og det er der ikke noget i vejen med, hvis man spørger mig.


Frisk fisk og dampet spinat klæder hinanden


Steg rødspætterne i olivenolie eller i ghee og de skal have 3 - 5 minutter på hver side. Som tilbehør bruger jeg fintrevet gulerod, smagt til med lidt citronsaft. 

Gulerodsspagetthi med kødsovs

Efter lang tids søgen lykkes det endelig at få fat i en "spiralizer" som er en slags mandolinjern, som kan lave grønsager om til lange strimler.  Dette vidunderlige redskab giver mulighed for endnu flere måder at servere grønsagerne på til paleo måltiderne. 
Jeg har altid lavet mange gryderetter og nu kan jeg servere dem med blomkålsris eller grøntsagsspagetthi  til. Selvfølgelig skal opskrifterne lige justeres lidt så de kun består af produkter som er "tilladt" i stenalderkøkkenet.

Kødsovs

400 gr hakket oksekød
150 gr tørsaltet bacon
2 løg 
8 blommetomater
1 dåse hakkede tomater
1 peberfrugt
600 gr store tykke gulerødder
Olivenolie til stegning
Salt, peber, oregano og basilikum
Og alt i økologisk kvalitet hvis det kan skaffes.

Skær bacon i tynde strimler og svitch det i olie sammen med de to finthakkede løg. Når bacon og løg er brunet af tilsættes oksekødet og brunes med. Når kødet har fået farve tilsættes blommetomaterne skåret i kvarte, sammen med peberfrugten som er skåret i små tern. Tilsæt knust hvidløg og de friske krydderurter og lad det simre et par minutter inden de hakkede tomater fra dåsen tilsættes - lad det hele få lov at komme i kog og lad det simre i 10 minutter hvorefter det smages til med salt og peber.


Medens retten står og simrer renses gulerødderne og køres igennem "spiralizeren" på det groveste jern, hvorefter retten er klar til servering.

Efter første forsøg med rodfrugtspagetthi overvejer jeg at blanchere spagettlhien kortvarigt i kogende vand, for at blødgøre den lidt, og blive lidt lettere at spise. 



1 kommentar:

  1. Ser utroligt lækkert ud !! Det må jeg prøve...

    SvarSlet