Sider

Faste læsere

tirsdag den 8. januar 2013

Kråseragout - en simreret

Jeg har altid været vild med kråser. Siden min barndom har jeg altid forsøgt at tilegne mig kråsen, når der var fjerkræ på menuen. Denne last drev mig i dag til at søge højt og lavt efter en opskrift på kråseragout.
Til min store skuffelse var der ikke meget at komme efter, og tilsyneladende er det en ret som er på vej i glemmebogen. Derfor måtte jeg ty til min egen fornemmelse for råvarerne og eksperimentere mig frem.

Kråseragout

500 kyllingekråser
100 gr tørsaltet bacon
2 løg
2 gulerøder
2 fed hvidløg
1 terning kyllingebullion
1 dl piskefløde
1/2 dl rødvin
salt 
peber

Start med at skære bacon i terninger og brun dem sammen med de to løg, skåret i små tern. Når løgene er klare og bacon er let brunet, tilsættes de rensede kråser og alt steger videre ved god varme. Gulerødderne skæres i skiver som brunes med et par minutter, sammen med d to fed hvidløg som også er knust og hakket i småstykker. Til slut hældes rødvinen ved og når den er bruset af tilsættes vand så det dækker kråserne og en terning kyllingebullion tilsættes.
Nu skrues der ned for varmen og retten simrer videre i ca 11/2 time. Når kråserne er møre smages til med salt og peber og piskefløden tilsættes og retten koger ind til en passende konsistens - man kan evt jævne lidt på retten hvis den forekommer for tynd.

Som tilbehør kan man bruge en god mos, og jeg har valgt en kålrabimos som også er en meget undervurderet ret. I Norge er det almindeligt at servere kålrabimos til julemiddagen, og i sønderjylland spises der også kålrabi som tilbehør til flere egnsretter.

Kålrabimos

1 kålrabi ca 800 gr.
vand
en klat smør 
1/2 dl piskefløde
salt
peber

Kålroen (kålrabien) skrælles og skæres i tern, hvorefter den kommes i en gryde og dækkes med vand, og koges først i 20 - 30 minutter uden tilsætning af salt. Når kålrabien er mør hældes vandet fra og den moses med en klat smør, tilsættes fløden lidt af gangen indtil den er jævn og cremet. Til slut smages den til med salt og peber. 
Serveres med et drys friskhakket persille.

Kråseragout med kålrabimos


lørdag den 5. januar 2013

Brændenældetærte

I dag skriver vi 5 januar og på årets første lørdag kunne jeg konstatere at brændenælderne allerede er vågnet af vinterdvalen og har sat nydelige mørkegrønne skud. Selvom det er tidligt kan der høstes en lille portion af disse små vitaminbomber. Men vær forsigtig - selvom det er tidligt på året, så lever brændenælderne op til deres navn, og brænder næsten værre end senere på året. Med andre ord, er det klogt at bruge handsker når man høster de friske skud.
Brændenældeskud

Jeg besluttede at forsøge mig med en brændenældetærte, som kunne skyde et nyt år med mad fra naturen igang.

Tærtedej

150 gr økologisk hvedemel
50 gr økologisk grahamsmel
1/2 tsk salt
125 gr økologisk smør
ca 1/4 dl vand

Dejen røres sammen og lægges i en 22 cm tærteform, hvorefter den hviler en halv times tid i køleskabet. Herefter tages tærteformen ud og tærtebunden prikkes med en gaffel inden den sættes i en 225 grader varm ovn, hvor den forbages i 10 min hvor den er dækket med bagepapir som er fyldt med tørrede ærter eller lignende. Efter de ti min fjernes ærterne og bunden bages yderligere 5 minutter, hvorefter den tages ud og er klar til at blive fyldt.

Fyld

Ca 2 kopper små friske brændenældeskud på 2-3 cm
2 økologiske æg
200 gr økologisk hytteost
2 spsk økoloisk piskefløde
6 små cherrytomater 
to spsk feta i tern
50 r økologisk revet emmenthaler 
salt 
peber

Skyl de friske brændenældeskud i rigeligt koldt vand (brug handsker) og blancer dem herefter i to minutter i en liter kogende vand. Hæld dem i en sigte og lad dem dryppe af.
Halver tomaterne og fordel dem på tærtebunden sammen med feta-tern og de små brændenældeskud. Rør de to æg sammen med salt og peber og tilsæt hytteosten, hvorefter æggemassen fordeles over den fyldte tærtebubund. Til slut drysses den revne emmenthaler over og tærten bages ved 200 grader i 25 minutter.
Brændenældetærte 
Man kan selvfølgelig ændre på fyldet efter smag og f.eks. tilsætte kød hvis man vil bruge tærten til en frokostret uden andet tilbehør. Denne udgave er lavet med et fyld som tillader brændenælderne at være i hovedrollen og træde frem med deres egen smag.